NU STARTAR ELFTE MÅNADEN I PROGRAMMET

NEDTRAPPNINGEN.

Den här månaden ska du trappa ner ditt dagliga intag av kolhydrater till 50 g per dag. Du ska inte ligga under 25 g kolhydrater per dag om du har typ 1-diabetes.

Läs igenom informationen på sidan och klicka dig sedan vidare till dina uppgifter.

HUR HAR DET GÅTT FÖR DIG?

Nu är du framme vid månad elva och det är bara två månader kvar tills du har gjort hela programmet. Det är mycket bra jobbat fram till nu. Nu funkar det förhoppningsvis för dig i vardagen och med maten.

Hur går det med familjen? Har dom blivit nyfiken på hur du äter och vill äta som du? Eller äter dom på som vanligt? Läs om tipsen i Modul 8/familjen.

Hur går det för dig när du äter ute på restaurang? Får du till maten så det passar dig. Läs om tipsen i Modul 8/Restaurangbesök.

Oavsett hur det är så är det precis som det ska vara.

Stressa inte fram något utan låt det ta tid för varje liten förändring är en framgång. Ibland är det 2 steg bakåt och ett steg framåt. Vi är bara människor som gör så gott vi kan efter vår förmåga just nu.

Det är livet!

Välkommen att ventilera dina frågor på vår facebook-grupp!

HUR MYCKET KOLHYDRATER KAN DU ÄTA?

Finns det någon gräns på hur mycket kolhydrater du kan äta för att det ska vara hälsosamt för dig? Det är inte så enkelt att svara på den frågan för vår diabetes ter sig så olika beroende på vilka vi.

Men med tanke på att du ska normalisera ditt blodsocker kan du förmodligen aldrig äta obegränsat med kolhydrater.

Ju mer kolhydrater du äter desto mer glukos producerar din kropp och det beror då på vad din kropp tål.

För att du ska kunna normalisera ditt blodsocker helt så kan det vara så att du behöver begränsa din kolhydrater till 25 g per dag. Men vi är ju som sagt olika så för dig kanske det räcker att du kommer ner till 100 kolhydrater per dag för att du ska bli symptomfri.

Du får testa dig fram med att ha koll på ditt blodsocker.

Fortsätt med att välja livsmedel med ett lågt innehåll av kolhydrater.

VAD ÄR DÅ ETT NORMALT BLODSOCKER?

Ditt blodsocker är på en normalnivå vid 4,5-6,0 fastande.

Icke fastande kan blodsockret stiga upp till 8,6 utan att det behöver vara någon fara men har du så högt blodsocker har du förmodligen ätit för mycket kolhydrater.

Så för att komma ner till ett värde på 4,5-6,0 behöver du förmodligen begränsa ditt intag av kolhydrater per dag ganska rejält.

Ditt blodsocker är på en normalnivå vid 4,5 - 6,0 fastande.

HJÄRNAN TYCKER INTE OM FÖRÄNDRINGAR.

Hjärna tycker inte om förändringar utan vill ha livet som det alltid har varit.

Som du läste i Modulen 5 tar det ca 66 dagar innan hjärnan accepterar att det har skett en förändring av dina levnadsvanor och först efter det blir det nya en vana.

Det kommer att bli en utmaning. För även om en del av din hjärna förstår att det här är bra så har du en annan del som absolut inte vill ändra på något. Den delen kommer att försöka få dig att låta bli, även om du inser att det är så här du behöver göra för att normalisera ditt blodsocker och leva frisk.

Det kan kännas som en stor utmaning att göra din förändring!

BALANS I KROPPEN

Ju mer mat du äter med ett lågt innehåll av kolhydrater desto mindre hungrig kommer du att känna dig. Du kommer även att känna dig mätt längre och suget av att konstant äta avtar sakta men säkert.

Du slipper även de ständiga blodsockersvägningarna, vilket i sig sliter hårt på din kropp.

Suget efter kolhydrater kan vara väldigt starkt och det kommer inte att vara enkelt men det går om du har viljan till att leva ett friskt liv. Jag är ett levande exempel på det.

Så ett bra tips är att du hittar något som du tycker är gott som innehåller lite kolhydrater och som du kan stoppa i munnen när du känner dig sugen.

Ibland kan ett glas vatten hjälpa, gärna med lite citron i om du känner dig sugen på något. Prova dig fram!

ÄTER DU NÅGRA MEDICINER?

Äter du medicin eller tar insulin för din diabetes är det mycket viktigt att gå sakta fram så du inte får för lågt blodsocker.

Du kommer förmodligen att behöva minska din medicinering och så småningom kanske du inte behöver den alls.

Så ha noga koll på ditt blodsocker och anpassa dina mediciner eller insulindoser i samråd med din diabetessköterska eller läkare. 

Äter du inga mediciner för din diabetes så är det ingen risk att du får för lågt blodsocker.